Älykoti helpottaa elämää ja tuo säästöjä


Mietitkö taas töissä puoli päivää sitä, muistitko varmasti sammuttaa lieden ennen kuin lähdit kotoa? Tai onko ongelmana se, miten pääset sisään kotiisi, kun avaimet jälleen kerran unohtuivat? Olisikohan jo aika jättää nämä huolet taaksesi ja siirtyä nykyaikaan? Se onnistuu, kun muutat kotisi älykodiksi modernin tekniikan avulla.

Älykoti tarkoittaa kotia, joka on ohjelmoitu suorittamaan tietyt toiminnot automaattisesti, ja jota voit etäohjata esimerkiksi älypuhelimella. Älykodissa mikään kodinkone ei ole koskaan päällä turhaan, ja voit myös helposti käynnistää ja sammuttaa laitteet älypuhelimella. Sinun ei siis enää tarvitse käydä tarkistamassa, onko liesi tai kahvinkeitin jäänyt päälle! Myös oven voi avata mobiilisovelluksella, eikä avaimista tarvitse huolehtia.

Millaista on asua älykodissa?

Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten älykoti oli useimmille täyttä utopiaa, eivätkä kaikki olisi edes halunneet asua tekniikan täyttämässä kodissa. Emme osanneet edes kuvitella, miten nopeasti tekniikka kehittyy. Nyt kun älypuhelin on se tavallisin puhelin, on älykodistakin tulossa ihan tavallinen koti, ja yhä useammalla on mahdollisuus hankkia sellainen. Älykodissa lämpötilaa ja valaistusta säädellään automaattisesti, ja asukkaat voivat ohjata kodinkoneita älypuhelimella. Esimerkiksi saunan voi laittaa lämpenemään, kun olet palailemassa hiihtolenkiltä, jolloin pääset suoraan löylyihin. Myös pyykkikoneen tai asianpesukoneen voi komentaa töihin älypuhelimen kautta. Voit myös tehdä järjestelyitä, jotka takaavat turvallisuuden ja kotirauhan. Valvontajärjestelmän kautta näet, mitä kotonasi tapahtuu, ja kotisi osaa hätätilanteissa itsekin kutsua apua paikalle.

Älykoti säästää rahaa ja ympäristöä

Älykodit auttavat sinua säästämään energiaa, mikä on hyväksi sekä lompakollesi että ympäristölle. Kun kotisi lämpötila on aina juuri oikea, säästät lämmityskuluissa. Voit määritellä erikseen jopa yksittäisen huoneen lämpötilan. Älykoti huomaa, milloin asukkaat eivät ole kotona, ja alentaa lämpötilaa automaattisesti. Valaistustakin säädellään sen mukaan, mikä valaistuksen tarve kulloinkin on. Älykodissa valot eivät pala turhaan, ja ovat aina sopivan kirkkaat. Myös vedenkulutus pienenee, sillä älykoti tarkkailee vedenkulutusta ja havaitsee mahdolliset vuodot. Kodin muuttaminen älykodiksi maksaa toki jonkin verran, mutta pitkällä aikavälillä syntyy säästöäkin. Kannattaa siis ottaa selvää siitä, millaista älykoteihin liittyvää tekniikkaa on saatavilla, ja mitä kodin toimintoja voit hallita kätevästi älypuhelimella. Napsauta tätä saadaksesi lisätietoja!